Potrivit Dr. Taubman, „invatarea sociala este legata de capacitatea unui copil de a invata si de a fi influentat de mediul sau social”. Unii oameni s-ar putea sa nu considere invatarea sociala ca un domeniu al abilitatilor sociale, iar multe tinte din acest domeniu sunt considerate a fi abilitati de „invatare-cum-sa inveti”. Cu toate acestea, abilitatile de invatare sociala fac parte din reteaua complexa de abilitati care contribuie la succesul social al unei persoane. Abilitatile de invatare sociala implica de obicei:
Dobandirea directa a abilitatilor sociale de la altii prin diferite cai, cum ar fi:
Modelare video
Imitatie directa
Invatare din surse picturale
2. Susceptibilitate indirecta si accidentala la cultura egala si influenta sociala
Desi invatarea sociala suna ca o abilitate avansata pentru persoanele cu autism, pentru inceput exista cateva programe de baza si intermediare pentru tinerii care invata.
Program de baza – Imitatie
Obiective: Cresterea constientizarii mediului si dezvoltarea abilitatilor de participare.
Elevii vor invata sa imite actiunile simple si multiple in diferite contexte, de exemplu jocul, cantecul si rutina, cu si fara intarziere.
Note secundare: Unii autori au sugerat ca unul dintre cele mai mari deficite de abilitati la copiii cu autism este capacitatea lor de a invata prin observatie. Programele timpurii de invatare prin observatie, cum ar fi „copiati pe ceilalti” si „faceti ceea ce fac altii” sunt blocuri importante pentru abilitati de invatare observationala mai avansate, de exemplu obtinerea de noi informatii vocale si non-vocale de la observarea altora in viitor.
Program intermediar – Invatare indirecta
Obiective: Invatarea din consecintele pe care le experimenteaza ceilalti, cresterea constientizarii sociale si a interesului pentru ceilalti, cresterea valorii de intarire a celorlalti si dezvoltarea capacitatii de a gestiona comportamentul intr-un mod mai natural. Predarea va implica ca un elev sa se implice intr-un comportament adecvat si sa se abtina de la un comportament inadecvat, pe baza consecintelor (pozitive sau negative) care sunt experimentate de altii.
Note secundare: In timpul predarii trebuie luate in considerare apropierea celorlalti si imediatitatea oportunitatii de raspuns a elevilor. Cresterea treptata a acestora poate face abilitatile mai generalizabile si aplicabile in mediul natural. Invatarea sociala este o abilitate sociala si o modalitate de a invata in aceasta lume sociala. Crearea de momente in care elevul poate folosi aceasta tehnica in cadru natural nu numai ca poate spori generalizarea, ci si poate face invatarea mai semnificativa si relevanta, ceea ce, la randul sau, creste motivatia pentru invatare.
Alina Ghinea, Fondator
Un articol foarte util!
Informatii foarte importante! Multumim frumos!
Str. Iuliu Gall nr. 7, sector 5, Bucuresti
Bd. Hristo Botev nr. 11, sector 3, Bucuresti